A CML kezelése során alkalmazott tirozin-kináz-gátlók, mint minden gyógyszer, okozhatnak mellékhatásokat, amelyek egyénenként különböző jellegűek és súlyosságúak lehetnek.

A mellékhatások általában a terápia megkezdésével jelennek meg, és idővel eltűnnek, vagy javulnak, de tartósan panaszmentes kezelés után is jelentkezhetnek.

Véleményünk szerint a lehetséges mellékhatások ismerete segíthet abban, hogy azok minél kevésbé befolyásolják a CML-es betegek mindennapjait.

Egyes mellékhatásokat könnyű észlelni, míg másokat csak orvos tud biztosan azonosítani.

A leggyakoribb mellékhatások a következők:
Folyadékfelhalmozódás, más néven ödéma, mely a szemek, az arc, vagy a végtagok duzzanatával jelentkezik. Hasmenés, hányinger, hányás, izomgörcsök, bőrkiütések, fejfájás, csont- vagy izomfájdalom, mellkasi folyadékgyülem, memória- vagy koncentráció-problémák.

Ezeken kívül más mellékhatások is jelentkezhetnek, ezek esetén jegyezze fel őket, még akkor is, ha úgy gondolja, nincs kapcsolatban a TKI kezeléssel. Ön az, aki legjobban ismeri testét, ha valami szokatlant észlel, jegyzetelje le, hogy mikor, milyen gyakran, és hogy 10-es skálán milyen erősen jelentkeznek ezek a panaszok.

Ezen felül beszéljen orvosával az egyéb, csak vizsgálatokkal észrevehető mellékhatásokról, mint a vérszegénység, vagy a vércukor- és koleszterin-szintek emelkedése.

Fontos azt észben tartani, hogy mindenki máshogy éli meg a mellékhatásokat, azonban a kezelést semmiképp se hagyja abba a nélkül, hogy konzultált volna orvosával.

Bizonyos esetekben a mellékhatások okozói, vagy súlyosbítói lehetnek egyéb gyógyszerek, melyek interakcióba lépnek a TKI-kkel. Ilyen gyógyszerek lehetnek szív vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, esetleg természetes hatóanyagok. Emiatt mindenképpen számoljon be hematológusának egyéb betegségeiről, illetve azon gyógyszerekről, táplálékkiegészítőkről, vitaminokról, amiket még rendszeresen, vagy akár csak alkalmanként szed, így biztosra veheti, hogy azok nem okoznak majd problémát, nem gyengítik a TKI kezelés hatását.

Általában az orvos segítségével sikerül felülemelkedni a mellékhatásokon, azonban amennyiben ez nem történik meg, és a mellékhatások továbbra is megkeserítik a mindennapi életét, valószínűleg önnél úgynevezett gyógyszer-intolerancia lépett fel. Amennyiben a hematológusa szerint valóban erről az állapotról van szó, az orvosával együtt több lehetőségről is dönthet. Megváltoztathatják az alkalmazott gyógyszer napi mennyiségét, átmenetileg felfüggeszthetik a kezelést, vagy TKI-t válthatnak, azonban ez egy olyan döntés, melyet mindenképpen együtt kell meghozni, sose változtasson az adagon, vagy hagyja el a gyógyszert anélkül, hogy beszélt volna erről orvosával.

A CML diagnózisa nem jelenti azt, hogy kényelmetlen mellékhatások, vagy fájdalom mellett kell élnie életét, sőt, korábbi életminőségének megőrzése egy fontos célja a hematológusoknak, azonban a mellékhatások mindenkinél jelentkezhetnek.

Mint számos más betegség esetében is, CML-es betegekből álló közösség is létezik, akikkel a kapcsolatfelvétel segíthet a betegséggel kapcsolatos fontos információk gyűjtésében, remek lehetőség tapasztalatok cseréjére, és hasznos tanácsokat is kaphat, melyek úgyszintén segíthetnek a mellékhatások leküzdésében.