Krónikus myeloid leukémia és gyermekvállalás

Dr. Bátai Árpád összefoglalója

A krónikus myeloid leukémia (CML) célzott, igen hatékony kezelési lehetőségei mostanra jelentősen javították az e betegségben szenvedők várható életkilátását és életminőségét. Ennek köszönhetően azok a fiatal betegek, akik az élet számos területén teljes értékű életet élhetnek, szeretnének gyermeket is vállalni, családot alapítani.

A CML kezelésében jelenleg alkalmazott tirozin kináz gátlók (TKI) mellett a terhességi komplikációk aránya sajnos jelentős, így nem javasolt terhesség során alkalmazásuk. Ez jó ideig egyet jelentett a saját gyerekről, terhességről való lemondással. Az újabb vizsgálatok azonban jelentős változást hoztak ebben az ellentmondásos helyzetben. Az egyre hatékonyabb TKI szerekkel olyan mértékben lehetett elpusztítani a beteg sejtcsoportot (melynek laboratóriumi megfelelője a mély molekuláris válasz), ami megteremtette a lehetőséget a terápia mentes remisszió (TFR) állapotára. Utóbbi azt jelenti, hogy az arra alkalmas betegek szoros kontroll mellett elhagyhatták a TKI kezelést. Azok a betegek, akik legalább egy éven keresztül megtartják a mély molekuláris válaszukat, több éven keresztül terápia mentesen maradhatnak. Ez az időszak, ami megfelelő lehet kockázat nélküli gyermekvállalásra. A TKI-k hosszútávú károsító hatására nem kell számítani sem az anya, sem a magzat szempontjából. Azoknak a betegeknek sem kell csüggedni, akiknél ez az út nem járható. Az egyébként jó választ mutató, de TFR-re nem alkalmas vagy azt nem megtartó betegeknél számos kedvező tapasztalat van átmeneti terápia változtatással sikeres terhességekre és egészséges gyermekekre. Ilyenkor egy a 1980-as évek végén már sikerrel használt immunmodulátor készítményt, az alfa-interferont lehet áthidaló kezelésként használni. Az interferon képes a már elért jó terápiás válasz stabilizálására és terhességben is kockázat nélkül használható. Hátránya az injekciós adagolás, de ezt valamennyi gyermekre vágyó hölgy képes vállalni a cél érdekében.

A krónikus myeloid leukémia sikertörténete számos nem CML-ben szenvedő beteg számára is bíztatást adhat, hogyan lehet eljutni egy nemrég még végzetes betegség reménytelenségétől egy igazán teljes élet lehetőségéig, akár a családalapításig.