A CML kezelésének börgyógyászati mellékhatásai

Dr. Gaál-Weisinger Júlia összefoglalója

A CML a tirozin-kináz gátló (TKI) kezelés bevezetése óta jól kezelhető betegséggé vált. A kezelés mellett előfordulhatnak különböző mellékhatások, melyek akár a megfelelő TKI megválasztását is befolyásolhatják.

A bőrtünetek mindegyik jelenleg alkalmazott TKI kezelés (imatinib, nilotinib, dasatinib, bosutinib, ponatinib) mellett jelentkezhetnek. Ezek a bőrgyógyászati mellékhatások jellemzően a kezelés megkezdése utáni első hetekben-hónapokban alakulnak ki, általában enyhék és spontán, vagy átmeneti tüneti kezelés mellett gyorsan megszűnnek. A bőrtünetek rendkívül változatosak lehetnek: allergia-szerű kiütések, a bőr pigmentációs változásai, elszíneződések, szőrtüszőgyulladás vagy a szőrzet kihullása egyaránt jelentkezhetnek. 

Természetesen bőrtünetek megjelenéséhez számtalan más ok is vezethet, így a TKI kezeléssel való összefüggés nem mindig egyértelmű.  Érdemes átgondolni, hogy lehet-e a bőrtünet hátterében más kiváltó ok (pl. fertőzés, más új gyógyszer vagy étrendkiegészítő, ismert allergia). Amennyiben panaszai régóta, akár évek óta alkalmazott TKI mellett alakulnak ki, a TKI oki szerepe kevésbé valószínű. 

A bőrgyógyászati vizsgálat a legtöbb esetben nélkülözhetetlen a bőrtünetek megfelelő kezelésének megválasztásában. Enyhébb esetekben a panaszok beavatkozás nélkül is szűnhetnek, de szükséges lehet tüneti terápia, pl. szteroidos kenőcs, allergia-ellenes szerek átmeneti alkalmazása is. Szerencsére a súlyos bőrtünetek igen ritkák, ezen esetekben szteroid kezelésre, vagy akár a TKI kihagyására, TKI-váltásra is szükség lehet.

Amennyiben a TKI kezelés mellett, elsősorban a kezelés első néhány hetében kiütést vagy egyéb bőrtünetet észlel, tájékoztassa erről hematológus kezelőorvosát.