Amennyiben az alább olvasható tünetek valamelyikét érzékeli magán, forduljon háziorvosához, ugyanis daganatos betegségeket minél hamarabb sikerül észlelni, annál könnyebben lehet őket kezelni. Fontos azonban leszögezni, hogy ezeket a tüneteket más állapotok is okozhatják, illetve hogy a legtöbb ember, akinél jelentkeznek ezen tünetek, nem CML-es.

Mindezek mellett a CML gyakrban panaszmentes állapotban, vérképvizsgálat során derül ki.

SZOKÁSOSNÁL GYAKRABBAN JELENTKEZŐ FERTŐZŐ BETEGSÉGEK

Mivel a CML kiszorítja a normális vérképzésért felelős sejteket a csontvelőből, kevés lesz a valójában működőképes fehérvérsejtek száma, melyek hiányában az immunrendszer kevésbé tud harcolni a fertőző betegségekkel szemben, így azok a normálisnál gyakrabban, vagy súlyosabb formában jelentkezhetnek.

FOGYÁS

A CML, mint más daganatos betegségek is, szervezetünk energiakészleteit használja fel az új daganatos sejtek képzésére, így az étrendbentörtént változás nélkül is fogyás jelentkezhet.

FÁRADTSÁG, SÁPADTSÁG, LÉGSZOMJ

Gyakori, hogy a CML-es betegek fáradtnak érzik magukat, ennek oka, hogy a csontvelő nem képes kellő mennyiségű vörösvértestet termelni, mivel a leukémiás sejtek kiszorítják a normális vérképzést. A vörösvértest hiányt vérszegénységnek, vagy más néven anémiának hívjuk, ami fáradtsággal, légszomjjal és sápadtsággal járhat.

Lépmegnagyobbodás

A CML miatt a csontvelőből kiszoruló vérképző sejtek a lépbe vándorolnak, mely így megnagyobbodik. A lép a bal bordaív alatt található, és egészséges emberben nem tapintható, CML esetében azonban tapinthatóvá válik, illetve a megnagyobbodás révén hasi panaszokat is okozhat.

MEGNAGYOBBODOTT NYIROKCSOMÓK

A kóros fehérvérsejtek felhalmozódnak a nyirokcsomókban, így azok megnagyobbodhatnak.

ELHÚZÓDÓ VÉRALVADÁS

CML-re jellemző a vérlemezkék funkciózavara, ami abnormális vérzésekhez vezethet. Megeshet, hogy a szokásosnál könnyebben, akár különösebb ok nélkül jelentkeznek bőr és nyálkahártya sérülések, íny, vagy esetleg orrvérzés. Ritkábban, de megjelenhetnek bőrvérzések apró sötét pöttyök formájában, amit purpurának nevezünk. Egyes esetekben véres lehet a vizelet, vagy széklet is.

ROSSZ ÉTVÁGY

Néhány CML-es beteg azt tapasztalja, hogy lassanként elveszti az étvágyát. Ennek oka a megnagyobbodott lép gyomorra kifejtett nyomása.

ÉJSZAKAI IZZADÁS

Előfordul a hirtelen megjelenő láz és izzadás is, mely általában éjszaka jelentkezik, és olyan mértékű, ami pizsamacserét indokol.

FEJFÁJÁS

A CML következtében kialakuló nagyon magas fehérvérsejt szám miatt eltömődhetnek nagyon apró agyi erek, ami fejfájáshoz vezet néhány betegnél.

CSONTFÁJDALOM

A csontvelőben lévő leukémiás sejttömeg nyomást fejt ki az idegekre, ami csontfájdalomhoz vezet

 

Az alábbi tünetek ritka szintén előfordulhatnak CML-ben, de általában a betegség előrehaladott stádiumában.

LÁTÁSZAVAR

A magas fehérvérsejtszám következtében a szemben is elzáródhatnak apró erek, ami látászavart okozhat.

MEGDAGADT, FÁJDALMAS IZÜLETEK

TARTÓS, FÁJDALMAS EREKCIÓ

Ennek a jelenségnek az orvosi neve priapizmus, mely egy ritka, CML-es férfiakat érintő tünet lehet. A priapizmus egy nem múló, fájdalmas erekció. A nagyon magas sejtszámok miatt kevésbé tud elfolyni a vér a pénisz ereiből erekció után. A priapismus egy sürgős ellátást igénylő súlyos állapot, melynek esetén azonnal kérjen orvosi segítséget, mert a túl hosszan fennálló erekció tartósan károsíthatja a péniszt.

CSÖKKENT VESEFUNKCIÓ